skip to Main Content
testimoni-karen-izolda

“Les grans empreses van als nostres pobles i desplacen comunitats senceres

Karen Izolda, Mèxic

La Karen ve del valle del Mezquital, a 70 kilòmetres del districte federal, una zona que registra alts índexs de contaminació.

En aquest territori viuen pobles indígenes que han vist com la seva vida canviava radicalment amb la instal·lació a la zona de diverses empreses extractives. Aquestes grans empreses, moltes d’elles espanyoles, han arribat als pobles expulsant els pobladors del territori i moltes vegades desplaçant a comunitats senceres.

El nombre d’empreses transnacionals instal·lades a la zona ha crescut exponencialment en els últims anys. Aquestes empreses han col·laborat amb la contaminació d’aigües, moltes de les quals es fan servir per regar cultius.

La Karen va haver de sortir del país perquè es trobava en perill constant. En 2008 va ser agredida per primera vegada i va perdre el seu ull esquerre. A partir d’aquí, va patir agressions en cinc ocasions més, en les quals van intentar atemptar contra la seva vida. L’última va ser l’agost de 2017, quan la van segrestar i la van tenir en captivitat durant dos dies.

La Karen diu que la unitat de la força pagesa amb la qual estava col·laborant la va salvar. La van començar a buscar i van fer la pressió necessària perquè la deixin anar. Una vegada alliberada, la van treure del poble i la van portar a un lloc segur perquè es recuperi.

Karen ha estat acollida en el Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans. Se sent relaxada i pensa que és bo que s’hagin interessat en ella, però no és l’única, hi ha moltes defensores que estan en risc.

ALTRES TESTIMONIS

Spitou Mendi (Senegal): portaveu del SOC-SAT Almeria
Karen Izolda – Mèxic
Manganita de Senegal
Alpha – Guinea Conakry
Eva – Nicaragua
Back To Top