skip to Main Content
testimoni-eva (1)

‘Vivim una constant amenaça i fustigació per denunciar violacions de drets
humans’

Eva, Nicaragua

L’Eva forma part del Colectivo de mujeres de Matagalda de Nicaragua, una organització que fa més de 30 anys que defensa els drets humans de les dones. En els últims anys, les violacions dels drets humans al país s’han agreujat. L’Eva explica que han viscut un retrocés polític cap a l’autoritarisme que talla els drets i les llibertats de la ciutadania.

Una violència patriarcal que es viu cada dia al país i que es dirigeix en totes les seves expressions cap als cossos de les dones i nenes. Viuen amb la por latent de pensar que seran detingudes, segrestades o que tancaran les organitzacions on participen. La defensora explica que moltes es troben sense documentació oficial per poder treballar, a altres les han expulsat del país o s’han quedat sense permís de residència, viuen amenaçades i fustigades perquè denuncien les situacions de vulneració de drets. Això provoca que visquin en un estat de contínua alerta, buscant estar protegides a cases de seguretat, no viatjar soles i qüestionar-se dia a dia les seves llibertats.

Des de fa més de 35 anys els col·lectius feministes del territori porten a terme accions de defensa dels drets sexuals i reproductius, mobilitzacions i comunicació per promoure processos d’organització a les zones del camp i comunitats rurals més tocades per la pobresa extrema.

Amb l’arribada de la pandèmia la situació al país ha empitjorat. La defensora explica que l’Estat no ha fet res per protegir la seva ciutadania i que adoptant una postura negacionista, el govern ha utilitzat la crisi per augmentar els nivells de repressió.

Ser defensora de drets humans a Nicaragua és un perill latent. El silenci al país s’ha imposat i el caos és total. Com a resposta, voluntaris i voluntàries han creat de forma col·laborativa un Observatorio Ciudadano, on anònimament documenten i alerten a la població de la incidència real de la Covid a Nicaragua.

Entre totes estan realitzant una recopilació de casos de tortura a les presons. El segrest i la violació és una de les amenaces més habituals que reben les defensores, explica l’Eva. Les violacions sexuals són un dels mecanismes de tortura més forts a què s’enfronten les dones empresonades. Comptar amb el relat dels testimonis és bàsic de cara a presentar denúncies davant organismes de protecció i promoció de drets nacionals i internacionals.

Pels col·lectius feministes teixir xarxes de suport amb les que mantenir-se vives i actives és molt important. Moltes persones que han hagut de migrar forçadament segueixen denunciant la situació de Nicaragua allà on es troben.

ALTRES TESTIMONIS

Karen Izolda – Mèxic
Clara – Colòmbia
Alpha – Guinea Conakry
Yolanda Oquelí
Carlos Morales – Colòmbia
Back To Top