skip to Main Content
testimoni-clara (1)

‘La violència augmenta cada cop més i afecta els cossos de les dones com a botí de guerra’

Clara, Colòmbia

La Clara és una defensora indígena del poble nasa que des del nord del Cauca lluita per la igualtat de drets de les dones i la comunitat LGTB. Arran dels acords de Pau de 2015 van agrupar-se al col·lectiu Mujeres Diversas y Paz amb la voluntat de fer un seguiment de les propostes, prendre la paraula i exigir la participació política de les dones en tot aquest procés de construcció de pau.

Cada vegada són més les companyes que s’organitzen per denunciar les desigualtats socials, econòmiques i polítiques que es viuen al seu territori.

Ella com a part del moviment indígena i com a integrant de la Corporación Ensayos para la Promoción de la Cultura Política aposta per contribuir a l’enfortiment dels diàlegs interculturals, ja que els acords de pau no han portat avenços i la violència augmenta afectant directament a les dones.

El Cauca és de les zones més afectades històricament pel conflicte armat i en els últims temps, amb la reconfiguració dels grups armats, s’han incrementat els assassinats a líders i lideresses indígenes.

La lluita entre grups armats, narcotraficants o exportadors de canya de sucre per controlar el territori ha complicat la situació a la regió però les organitzacions socials no marxen del territori, el defensen, així com a la vida i els drets dels qui habiten.

Amb altres dones de municipis ubicats al nord del Cauca, la Clara i les seves companyes han iniciat processos de formació política i comunicació alternativa per la pau. Creuen que és molt important prendre com a punt de partida i investigar les seves pròpies lluites comunitàries. Visibilitzar la tasca que desenvolupen i construir coneixement per incidir en espais i transformar la vida de les dones. La Clara explica que han creat la primera emissora online feminista al nord del Cauca des d’on visibilitzen les accions que realitzen entre totes.

Amb l’arribada de la pandèmia s’ha incrementat la vulnerabilitat de les comunitats i s’ha posat de manifest l’extrema pobresa de les regions. Tot i això, l’emergència que més preocupa a la Clara és l’onada de violència que sacseja la població. Denúncia la militarització dels territoris per part del govern colombià i la impunitat amb la qual l’exercit mata. És per això que davant la inacció del govern nacional fa un clam a
escala internacional perquè es presti atenció a les vulneracions de drets humans i perquè vetllin per la vida dels i les defensores que es veuen amenaçats.

ALTRES TESTIMONIS

Eva – Nicaragua
Spitou Mendi (Senegal): portaveu del SOC-SAT Almeria
Manal Tamimi / Cisjordania
Margarita Pineda
Clara – Colòmbia
Back To Top